Farské oznamy 15.10.2020

25.10.2020 11:28

FARSKÉ OZNAMY 15.10.2020 až do odvolania

 

Od dnes, čiže 15. októbra 2020 až do odvolania platí na Slovensku všeobecný zákaz verejných podujatí, ktorý sa týka aj bohoslužieb /svätých omší/. Slovenskí biskupi urobili všetko, čo sa dalo, aby zostala zachovaná aspoň minimálna možnosť verejného slávenia. Štátni predstavitelia však napriek tomu trvajú na úplnom plošnom zákaze, jedine s výnimkou krstov, sobášov a pohrebov. Zároveň povzbudzujem veriacich k sledovaniu televíznych a rozhlasových prenosov bohoslužieb, ktoré sa budú konať neverejným spôsobom. Preto v našej farnosti verejné bohoslužby nebudú až do odvolania. Kto by potreboval vyslúžiť sv. spoveď, alebo zariadiť pohreb, či vyslúžiť inú sviatosť, alebo sa v niečom poradiť, neváhajte mi telefonovať

na tel.č.: 0911 581  176. Rád budem k dispozícií.

Pamätajme na zachovávanie hygienických opatrení počas pandémie. Ak sa jedny dvere zatvoria, Pán Boh vždy otvorí nejaké iné. Pamätajte na to.

Váš pán farár Marian Krajč.

Informácia k sv. birmovania:

Dňa 17.10.2020 sv. spoveď nebude, nebude ani stretnutie rodičov v nedeľu 18.10.2020 a nebude ani sv. birmovania 24.10.2020. Termín sa posúva po uvoľnení opatrení. Viac neskôr.

Slovenskí biskupi odporúčajú ľuďom zúčastniť sa na celoplošnom testovaní  
Bratislava 23. októbra (TK KBS) Keďže v spoločnosti rezonujú otázky, týkajúce sa celoplošného testovania, ktoré sa chystá v nasledujúcich dňoch, o stanovisko sme požiadali predsedu Konferencie biskupov Slovenska Mons. Stanislava Zvolenského. Jeho odpoveď prinášame v plnom znení.

"Čo sa týka plošného testovania na ochorenie Covid-19, v záujme zastavenia šírenia koronavírusu, po porade s otcami biskupmi, ako aj s odborníkmi lekárskej vedy pre túto oblasť, môžem veriacim odporúčať, aby sa nechali otestovať, a napomohli tak spoločnému dobru.

Predstavitelia štátu majú snahu a záujem dosiahnuť, aby sa šírenie vírusu a jeho vážne dôsledky zastavili. Treba im v tom pomôcť, a to aj napriek kritickým hlasom, či pochybnostiam.

V daných okolnostiach nik nemá riešenia, proti ktorým by sa nenašli žiadne námietky. Je však zrejmé, že všetci máme spoločnú zodpovednosť za Slovensko.

Zodpovednosť využiť to, čo je k dispozícii, aby sme predišli kolapsu zdravotníctva a ďalším vážnym následkom. Prosím preto veriacich, aj všetkých ľudí dobrej vôle, aby výzvu štátu v tomto smere prijali."
 
Predseda KBS: V čase zákazu vychádzania sa pozastavia verejné slávenia

Bratislava 23. októbra (TK KBS) V čase zákazu vychádzania - od 24. októbra do 1. novembra 2020 - sa pozastavia aj verejné slávenia bohoslužieb. Predseda KBS Mons. Stanislav Zvolenský tak reagoval na viaceré otázky veriacich, kňazov i zasvätených, ktorí sa ohľadom oznámeného zákazu vychádzania obrátili na Tlačovú kanceláriu KBS.

V tejto súvislosti prinášame plné znenie vyjadrenia predsedu KBS Mons. Stanislava Zvolenského:

"Vzhľadom na Uznesenie vlády Slovenskej republiky z 22. októbra 2020, ktoré obmedzuje slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania od 24. októbra 2020 do 1. novembra 2020, bude na dané obdobie potrebné pozastaviť verejné slávenie bohoslužieb, v súčasnosti obmedzené na 6 osôb. Výnimku z obmedzenia má však aj naďalej pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva a krst. Tieto obrady sa môžu verejne sláviť podľa doteraz platných pravidiel.

Čo sa týka mnohých konkrétnych, praktických otázok, ktoré kňazi aj veriaci kladú, treba povedať, že v danej situácii nie je možné dať všetky presné odpovede. Je však potrebné, aby sa každý oboznámil s platnými pravidlami, a na ich základe kňazi zvážili ako prakticky vyjsť v ústrety konkrétnej pastoračnej potrebe. Ohľadom častej otázky súkromnej modlitby jednotlivcov: úplné zatvorenie chrámov nebolo nariadené, nemožno však konať spoločné podujatia.
 

V ostatných veciach kňazov prosím o aplikovanie pastoračnej múdrosti, s primeranou obozretnosťou, keďže situácia v spoločnosti je vážna. Ak by sa v konkrétnom prípade ukázalo, že určitú vec nemožno kvôli zákazu vychádzania robiť takým spôsobom, pre aký sa kňaz rozhodol, treba s pokojom a bez hádky prijať upozornenie poriadkových zložiek, vysvetliť dobrý úmysel konania, a následne sa zariadiť podľa ich pokynov."

Kontakt

Rímskokatolícka cirkev - Farnosť Sebedražie a filiálka Cigeľ Rímskokatolícka cirkev – Farnosť Sebedražie
Hlavná 51
972 05 Sebedražie.

odkaz:
https://www.sebedrazie.sk/volny-cas/65/Farske-oznamy

• Správca farnosti: Marian Krajč
• Kontakt: 046 / 5487 198
• Mobil: 0911 581 176
• IČO: 319 386 63
• DIČ: 20 21 14 53 02
• č. účtu: IBAN SK26 0900 0000 0050 5791 3700


fara@sebedrazie.sk. sebedrazie@fara.sk. filialkacigel@gmail.com